Veel gestelde vragen

Heb je een vraag die hier niet beantwoord wordt, dan kun je gerust contact opnemen. De veelgestelde vragen over baby- en kindgebaren:

Verstoort of vertraagt het gebruik van baby- en kindgebaren de spraakontwikkeling van een kind?

Geen van beiden. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat het tegenovergestelde waar is. Omdat de kinderen in hun hoofd al taal gebruiken en woorden in gebaren vormen om te communiceren, zullen ze, zodra ze fysiek woorden kunnen uitspreken, in snel tempo woorden naast de gebaren gaan gebruiken. Geleidelijk aan zullen de gebaren worden weggelaten en zullen ze alleen nog de woorden gebruiken.

Moet ik een compleet nieuwe taal leren?

Nee, dat is niet nodig. Je zult wel gebaren aan moeten leren uit de Nederlandse Gebarentaal. Je zult gesproken Nederlands naast de gebaren gebruiken, waarbij je gebaren van woorden maakt die op dat moment van belang zijn. De gebaren zijn makkelijk en eenvoudig aan te leren. Je kind kan ze leren en jij dus ook.

Waarom gebaart mijn baby niet terug, terwijl ik al wel een tijdje naar hem gebaar?

Kinderen ontwikkelen zich allemaal in hun eigen tempo. Ze kiezen ook zelf het moment om te spreken. Dat wil niet zeggen dat ze daarvóór niets begrijpen van wat je zegt of gebaart. Je kindje geeft vanzelf aan wanneer hij er klaar voor is.

Mijn kindje kan al praten, is het dan nog nodig om het baby- en kindgebaren-programma te leren?

Meestal duurt het ongeveer drie jaar voordat kinderen een behoorlijke woordenschat hebben. Tot die tijd kun je hun gebaren leren die ze kunnen gebruiken om duidelijk te maken wat ze nog niet kunnen uitspreken. Ook al kan je kindje al een paar woorden uitspreken, het is nog niet te laat om te beginnen met gebaren. Het is zelfs zo dat hoe ouder een kind is, hoe sneller hij zal teruggebaren.

Tijdens het eten heeft mijn kind geen aandacht voor baby- en kindgebaren en maakt hij er een rommeltje van, wat kan ik doen?

Etenstijd kan een behoorlijk hectisch moment zijn. Wat je kunt doen is het volgende: hou het eten even weg en wacht de reactie van je kind af. Je zult zijn aandacht snel hebben omdat hij wil weten wat je met zijn eten doet. Je kunt vragen: ‘Wil je MEER ETEN?’. Je kunt zowel MEER als ETEN gebaren.

Mijn kind gebruikt hetzelfde gebaar voor verschilende dingen.

Een kind heeft, net als met zijn eerste woordjes, nog niet de precisie en duidelijkheden om een gebaar te maken zoals het hoort. Vaak herken je in een situatie wel wat hij bedoelt en maak desnoods het gebaar samen met hem (door de handjes te gebruiken).

Nadat mijn kindje het eerste gebaar maakte zijn we alweer een tijdje verder en er komt geen gebaar bij. Hoe komt dat?

Zodra je kind zijn eerste gebaar gemaakt heeft, betekent dit niet dat hij vanaf dit moment met een bepaalde regelmaat nieuwe gebaren bijleert. Ervaringen van deskundigen wijzen uit dat het kind juist na het eerste gebaar vaak een tijdje weer helemaal niets doet met gebaren. Hou de moed erin, want dit wil namelijk niet zeggen dat het baby- en kindgebarenprogramma opeens niet meer werkt. Het hoort erbij en alles loopt volgens plan. Probeer ook niet te hoge verwachtingen te hebben van je kind. Hij houdt zijn eigen snelheid aan.

Kan ik zelf een gebaar maken als er geen gebaar beschikbaar is?

Hoewel het baby- en kindergebarenprogramma gebaseerd is op de Nederlandse Gebarentaal, zal er altijd een noodzaak zijn voor een paar speciale gebaren. Bijvoorbeeld voor mensen, huisdieren of uniek speelgoed. Zorg er wel voor dat je een zelfbedacht gebaar ergens vastlegt, zodat anderen het gebaar ook begrijpen en leren toepassen.

(Deze informatie is voortgekomen uit het cursus- en activiteitenboek: Babygebaren, gebaren met je kind voor hij kan praten.)